• Saletra potasowa 100g

Symbol: SALETRA_100G
12.08
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 13 szt.
EAN 5908277705978
Saletra potasowa inaczej azotan potasu (KN03) stosuj jej do peklowania mięsa tradycyjnymi metodami. Jest ona istotnym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantuje ona nie tylko przedłużenie trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa.  Saletra potasowa zawiera jony azotynowe, dlatego nie wpływa negatywnie na nasz organizm i jest bezpieczna dla naszego zdrowia.  Jak działa saletra? W pierwszym etapie peklowania - zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów. W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach. Jakie zalety ma saletra potasowa? pozwala zachować różową barwę mięsa ma pozytywny wpływ na smak mięsa utrwala barwę peklowanego mięsa działa silnie bakteriostatycznie i bakteriobójczo (m.in. zabija jad kiełbasiany) Przykładowy przepis z użyciem saletry: Proporcja na 5 kg mięsa:   1. Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania).   2. Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać.   3. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy.   4. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 - 9 dni w temperaturze 4 - 8 st. obracając mięso co 2 - 3 dni. Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Polecamy