• Płatki dębowe FRANCUSKIE lekko opiekane 40g

Symbol: PFR_L40G
6.82
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 11 szt.
EAN 2019220293480
Płatki produkowane są z najlepszych odmian dębów francuskich. Znajdą zastosowanie w produkcji wielu rodzajów alkoholi- destylaty, wina, piwa itp. Dodają subtelne aromaty oraz poprawiają kolor trunku. JAK UŻYWAĆ PŁATKÓW FRANCUSKICH? Są bardzo proste w użyciu, wystarczy dodać od 2g do 4g na litr alkoholu i pozostawić na okres od 2-8 tygodni. Z płatkami możesz eksperymentować, wymieszaj kilka różnych rodzajów, a za każdym razem uzyskasz inny, niepowtarzalny smak! Zastosowanie płatków podczas produkcji piwa: Płatki dębowe dodaje się zazwyczaj do fermentacji cichej, w celu uzyskania smaków podobnych do tych jakie pojawiają się w czasie leżakowania piwa w beczkach dębowych. Czym ciemniejsze, bardziej opiekane płatki, tym aromat będzie bardziej intensywny. Płatki dodaje się zazwyczaj w ilości 15-30g na 20l piwa. Im dłużej zostawisz płatki w piwie, tym silniejsze uzyskasz aromaty (zazwyczaj 5-7 dni w zupełności wystarczy). Zastosowanie płatków podczas produkcji wina: Płatki można stosować do postarzania win. Dodają one taniny i podnoszą ogólny charakter, smak oraz aromat trunku. Wystarczy, że podczas fermentacji dosypiesz 2-3g na 1l wody. Zastosowanie płatków podczas produkcji destylatów: Dosyp płatki do destylatu i poczekaj 2 tygodnie (można trunek spożywać wcześniej jednak dłuższe przegryzanie się wzmocni smak, aromat i kolor trunku). Czym różnią się płatki dębowe francuskie od amerykańskich? Dębowe płatki francuskie są mniej wyraziste, nadają delikatnie cierpki smak. Płatki amerykańskie zawierają mniej tanin, ale są bardziej aromatyczne i nadają gładki smak. Francuskie warto pozostawić w trunku nieco dłużej niż płatki amerykańskie.
  • Ostatnio oglądane produkty