• Jelita wieprzowe Europa, kaliber 32/34, 50mb, 1 pęczek

Symbol: JELWIEWZ_32/34_50M/W11
Brak towaru
37.40
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Wpisz swój e-mail
Dostępność 0 szt.
EAN 2019220295392
Jelita wieprzowe są naturalną osłonką, którą możesz wykorzystać przy wyrobie domowych kiełbas wędzonych, gotowanych, parzonych, podsuszanych oraz suszonych. Jelita te wykorzystuje się do tradycyjnych kiełbas takich jak: śląska czy wiejska. W przeciwieństwie do osłonek sztucznych, jelita naturalne są jadalne.  Dlaczego warto używać jelit wieprzowych? Prawidłowo przygotowane jelita do nadziewania, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, a przede wszystkim uniemożliwiają rozpad podczas obróbki termicznej. Jelita sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Osłonki te chronią przed utratą soków i zapewniają utrzymanie charakterystycznej dla kiełbas zapachu.  Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpad podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas. Jak przygotować jelita wieprzowe przed użyciem? Jelita dokładnie wypukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek, Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut, Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (zalecamy zostawiają je w wodzie na noc) Wypukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek. Jak przechowywać jelita wieprzowe i jaki mają termin ważności? Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki. Takie jelita są przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C) można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ tracą swoje właściwości oraz elastyczność. Data przydatności jelit znajduje się na opakowaniu produktu.   
  • Ostatnio oglądane produkty