• Jelita wieprzowe Europa, kaliber 28/30, 91mb, 1 pęczek

Symbol: JELWIEW_28/30_91M/W1EURWIA
78.39
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 30 szt.
EAN 2019220288387
Jelita wieprzowe - naturalne jelita do kiełbasy Jelita wieprzowe są naturalną osłonką, którą możesz wykorzystać przy wyrobie domowych kiełbas wędzonych, gotowanych, parzonych, podsuszanych oraz suszonych. Jelita te wykorzystuje się do tradycyjnych kiełbas takich jak: śląska czy wiejska. W przeciwieństwie do osłonek sztucznych, jelita naturalne są jadalne.  Jelita wieprzowe na cienką kiełbasę - zasolone, spakowane w foliowe woreczki.  Dlaczego warto używać jelit wieprzowych? Prawidłowo przygotowane jelita do nadziewania, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, a przede wszystkim uniemożliwiają rozpad podczas obróbki termicznej. Jelita sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Osłonki te chronią przed utratą soków i zapewniają utrzymanie charakterystycznej dla kiełbas zapachu. Wyrabiając własne wędliny i kiełbasy mamy pewność, że nie zawierają ulepszaczy smaków i konserwantów, są smaczne i zdrowe.  Jak przygotować jelita wieprzowe przed użyciem? Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita wieprzowe, zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd, uniemożliwiają rozpad podczas obróbki termicznej, sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów charakterystycznych dla kiełbas. Jelita dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich kryształków soli, które mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek, Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut, Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (zalecamy zostawić je w wodzie na noc) Wypukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.   Jak przechowywać jelita wieprzowe i jaki mają termin ważności? Zakupione jelita są zasolone, spakowane w foliowe woreczki. Takie jelita są przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C) można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ tracą swoje właściwości oraz elastyczność. Data przydatności jelit znajduje się na opakowaniu produktu.  Zastanawiasz się, gdzie kupić jelita do kiełbasy?  Wybierz sklep internetowy Domowa Spiżarnia, który jest prowadzony przez miłośników domowych wędlin i kiełbas.   Rzetelne opinie  Szybka dostawa  Sprawdzone produkty  
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Polecamy