• Zrębki wędzarnicze olchowe, drobne, frakcja 2, 1kg

Symbol: ZR_OLCH_FR2/1KG.
Brak towaru
11.30
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Wpisz swój e-mail
Dostępność 0 szt.
EAN 2019220294807
Zrębki to sekret udanego wędzenia  Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze wpływają na zapach, smak oraz barwę.  Jak powstają zrębki wędzarnicze? Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych.  Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje.  Jakie zrębki wybrać? Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków.Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania.    FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm) doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm) doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia FRAKCJA 8 - grube (8-12mm) doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia Do czego użyć zrębków wędzarniczych olcha?   wieprzowina wołowina drób ryby baranina dziczyzna     Dlaczego warto używać zrębków wędzarniczych olchowych? Zrębki dębowe to miękki, bezpieczny produkt, który pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia pachnący dym wędzarniczy. Dzięki nim otrzymasz soczyste i łagodne wędzone mięso.  Jak wędzić z użyciem zrębków olchowych? W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa. Ciekawostka: Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia. 
  • Ostatnio oglądane produkty