• Zrębki wędzarnicze mieszane, drobne, frakcja 2, 3kg

Symbol: ZR_MIESZ_FR2/3KG.
33.14
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 3 szt.
EAN 2019220290441
Zrębki to sekret udanego wędzenia  Wędzenie to proces, który ma za zadanie nadać typowego aromatu, barwy. Wędzenie ma na celu utrwalenie żywności, poprzez działania zawarte w dymie substancji bakteriobójczych. Ważnym elementem wędzenia jest dym uzyskany ze spalania drewna/zrębków. Użyte do wędzenia zrębki nie będą miały wpływu na skład chemicznych produktów. Zrębki wędzarnicze wpływają na zapach, smak oraz barwę.    Jak powstają zrębki wędzarnicze? Zrębki powstają w specjalnych urządzeniach, które tną drewno na regularne kawałeczki, dzięki temu wyróżniamy klasy zrębek. Powstają one z drzew, które rosły na terenach ekologicznie czystych.  Drewno, które zostało rozdrobnione poddawane jest procesowi suszenia, dzięki czemu osiągają najbardziej optymalną wilgotność (poniżej 11%). Proces osuszania likwiduje zarodniki i drobnoustroje.    Jakie zrębki wybrać? Nie ma jednej złotej rady, jakie zrębki będą najlepsze dla Twoich wyrobów. Najlepiej eksperymentować, mieszać różne rodzaje zrębków.Wybierając zrębki zwróć uwagę na ich frakcję - czyli stopień rozdrobnienia. Frakcja ma wpływ na proces wędzenia i na szybkość ich spalania.    FRAKCJA 2 - drobne (1-3mm) doskonale się sprawdzą w małych ogrodowych wędzarniach FRAKCJA 4/6 - średnie ( 4-8mm) doskonale się sprawdzą do wędzenia ryb i krótkich procesów wędzenia FRAKCJA 8 - grube (8-12mm) doskonale sprawdzą się do długich procesów wędzenia   Do czego użyć zrębków wędzarniczych mieszanych?   wieprzowina wołowina drób ryby baranina dziczyzna       Dlaczego warto używać zrębków wędzarniczych mieszanych? obydwa gatunki drzew w procesie tlenia zapewniają optymalny tryb wytworzenia dymu. mogą być wykorzystywane do wszystkich produktów mięsnych, rybnych i serowych dym ze zrębków ma dezynfekujące właściwości, nie pozwalające bakteriom gnilnym się rozwijać i rozmnażać mają idealną wydajność spalania    Jak wędzić z użyciem zrębków mieszanych? W zależności od rodzaju wędzarni jaką dysponujemy, umieścić zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie należy umieszczać ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.   Ciekawostka: Pamiętaj, aby korzystać tylko ze specjalnie wyprodukowanych zrębków. Odpady drzewne mogą zawierać kurz i brud, wskutek czego będą psuć potrawy mięsne, a najgorsze - mogą pochodzić od chemicznie obrobionych drzew, co powoduje zatrucie jedzenia. 
  • Ostatnio oglądane produkty