• Zakwas piekarski żytni 23g

Symbol: ZAKWASPIEKPSZZ
Brak towaru
5.81
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Wpisz swój e-mail
Dostępność 0 szt.
EAN 5908277713706
Zakwas piekarski otrzymuje się w naturalnym procesie. Połączenie odpowiednik składników daje efekt świetnego produktu jakim jest zakwas. Dlaczego warto używać zakwasu chlebowego? nadaje delikatny smaknada chrupiącą skórkęsprawi ładniejszy kolor pieczywa chleb będzie soczysty miękisz wydłuża świeżość pieczywa 1 opakowanie zakwasu piekarskiego starcza do wyrobu 1 bochenka chleba  Przepis na chleb na zakwasie żytnim Składniki: 350 ml letniej wody, 10 g soli, 350 g mąki pszennej typu 500-750, 150 g mąki żytniej typu 720, 1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże). Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi. Jak zrobić chleb? Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C  
  • Ostatnio oglądane produkty