• Szafran 0,3g

Symbol: SZAFRAN_0,3G
16.79
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 14 szt.
Właściwości szafranu znane są już od starożytności, dodawano szafran nie tylko dodawali szafran do dań i napitków, ale także stosowali go w celach prozdrowotnych. Współczesna nauka potwierdza ich intuicję - w czerwonych "nitkach" krokusa kryją się prawdziwe zdrowotne skarby. Pomarańczowo-czerwone „nitki" nazywane szafranem pozyskuje się ze znamion i pręcików krokusa uprawnego (Crocus sativus), który był uprawiany w starożytnej Persji i Grecji od kilku tysięcy lat. Przez Indie i Chiny trafił do Europy, a wszędzie gdzie się pojawiał, budził zachwyt swoimi niezwykłymi właściwościami. Szafran - właściwości najdroższej przyprawy świata Już Sumerowie i starożytni Grecy używali szafranu jako przyprawy, barwnika i składnika perfum. Szafranem na głęboki żółty kolor farbowano urzędnicze togi w antycznym Rzymie i mnisie szaty w Indiach, Chinach i Tybecie (nazwa szafran pochodzi od arabskiego słowa zafaran - żółty). Opisywał go asyryjski traktat botaniczny z VII wieku p.n.e., a jego pielęgnacyjno-kosmetyczne właściwości wspomniane zostały nawet w Biblii. W Polsce szafran używany był w kuchni przez nasze prababki m.in. do pieczenia „szafranowych bab", czyli puszystych, żółtych ciast drożdżowych. Robiły to z szacunkiem i umiarem, ze względu na fakt, że szafran to najdroższa przyprawa świata, a dodany w nadmiarze nadaje potrawie goryczy. Kulinarno-kosmetyczne przymioty szafranu z krokusa to jednak tylko część jego niezwykłych właściwości. Prawdziwe cuda ten niepozorny, fioletowy kwiat pokazuje, gdy spojrzymy na niego pod kątem zdrowia. Szafran na poprawę nastroju Za najstarsze dowody stosowania szafranu w celach zdrowotnych uważa się datowane na epokę brązu (3000-1100 r. p.n.e.) wykopaliska na greckiej wyspie Santorini. O korzystnych właściwościach szafranu wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Iranu, zalecał go także najsłynniejszy arabski uczony Awicenna. Dziś nauka potwierdza, że szafran zawiera ponad 150 aromatycznych związków lotnych, jednak naukowcy zainteresowali się szczególnie krocyną (mono- lub digentobiozyd krocetyny) i jej prekursorem - krocetyną (dwukarboksylowy kwas karotenoidowy), dzięki którym szafran ma działanie poprawiające nastrój. Krocyna wpływa na poziom serotoniny i dopaminy (tzw. hormonów szczęścia) w układzie nerwowym, dzięki czemu zmniejsza przygnębienie i apatię.2) Szafran obniża także odczuwane napięcie nerwowe i poziom lęku. Szafran kontra kobiecy stres Podczas badania kobietom w wieku 19-26 lat podawano szafran w postaci aromaterapii przez 20 minut. Stwierdzono u nich korzystny wpływ szafranu na poziomu kortyzolu (hormonu stresu), dzięki czemu poprawił się ich nastrój.3) Szafran kontra niepokój i lęki u młodzieży Zbadano młodzież w wieku 12-16 lat, odczuwającą lęki - przez 8 tygodni podawano jej szafran 14 mg/d lub placebo. Wyniki pokazały, że: nastąpiło złagodzenie objawów niepokoju, wycofania, lęków separacyjnych objawy lęku i wycofania zmniejszyły się średnio o 33% w porównaniu do 17% w grupie placebo  (p = 0.029) 4) Szafran sprzyja odchudzaniu? O tym, że krokusowe pręciki kryją w sobie ciągle jeszcze nieodkryty zdrowotny potencjał, świadczą badania, z których wynika, że szafran może być pomocny także w procesie odchudzania. Naukowcy podawali ekstrakt z szafranu w grupie 60 kobiet zmagających się z nadmiarem kilogramów, chcąc ocenić, czy stosowany w dawce 176,5 mg/dz będzie wpływał na masę ciała badanych i ich częstość podjadania pomiędzy posiłkami (uczestniczki badania nie cierpiały na choroby somatyczne). 31 kobiet otrzymywało szafran dwa razy dziennie, 29 podawano placebo. Randomizowane badanie trwało 8 tygodni, częstość podjadania była rejestrowana przez uczestniczki, na które nie nakładano żadnych ograniczeń w ilość kalorii przyjmowanych dziennie. Wyjściowo grupy nie różniły się wiekiem, wagą i częstością podjadania.  
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Produkty podobne