• Sól do peklowania 500g

Symbol: PEKL_SASZ_500G.
5.59
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 39 szt.
EAN 2019220287236
Peklowaniu - mówię tak! Peklowanie mięsa w soli peklowej ma na celu przedłużenie jego trwałości. Wiele osób uważa jednak, że azotyn, który jest składnikiem peklosoli źle wpływa na nasze zdrowie. Nawet jeśli nie jest to najzdrowszy z istniejących produktów to stosowany w umiarze na pewno nam nie szkodzi. Oferowana przez nas sól do peklowania zawiera bezpieczną dawkę tej substancji, określoną w polskich normach (0,5-0,6%). Jakie zadanie ma sól do peklowania? odciąga z mięsa wodę, zapobiega rozwojowi bakterii i zabija jak kiełbasiany, który źle wpływa na nasze zdrowie, konserwuje mięso, można dzięki temu dłużej je przetrzymywać, pozwala łatwo przygotować nam mięso do dalszej obróbki, tj. parzenia, suszenia czy wędzenia.  Jak dawkować sól peklową? PEKLOWANIE NA SUCHO od 17 do 23 gramów na kilogram mięsa PEKLOWANIE NA MOKRO od 34 do 40 gramów na kilogram mięsaPeklosól rozpuść w 0,4l wody na kg mięsa Wskazówki: Można peklować mięso na dwa sposoby: Metodą na sucho - polega ona na nacieraniu mięsa solą peklową. Zazwyczaj na 1kg mięsa używa się 20g peklosoli. Metodą na mokro - przygotowuje się solankę, w której zanurza się mięso na kilka/kilkanaście dni. Każdy ma inne kubki smakowe, niektórzy lubią bardziej lub mniej słone wyroby, dlatego dozowanie soli wykonywać najlepiej, metodą prób i błędów, wypracować sobie właściwe proporcje (to samo dotyczy metody na sucho)  
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Polecamy