• Sól Kłodawska, jodowana, 1 kg

Symbol: SOLKŁODAWSKAJOD_1KG
4.13
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 72 szt.
EAN 5902587000914
Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni? Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie potraw bez szczypty soli. Jest ona ważnym składnikiem naszego pożywienia i występuje praktycznie we wszystkich spożywanych przez nas potrawach. Sól kamienna jodowana jest wzbogacona jodanem potasu. Przeprowadzone w laboratoriach zewnętrznych badania Kłodawskiej Soli Kamiennej (kopalina naturalna) potwierdzają obecność w niej śladowych ilości mikroelementów takich jak: potas, magnez, żelazo, selen, wapń, mangan i inne.  Właściwości soli: reguluje gospodarkę wodną organizmu, reguluje pH ustroju, uczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jod jest składnikiem hormonów tarczycy, jod zawarty w soli odgrywa ważna rolę w pracy serca i nerek, ma istotną rolę w procesie wzrostu kości.   Możliwości zastosowania soli kłodawskiej: przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia, nieodłączny element każdej kuchni, szeroko stosowana zarówno do dań mięsnych , jak i warzywnych, można robić również inhalacje z soli.   Ciekawostki: SÓL KŁODAWSKA JEST NA PRAWDĘ DOBRA! Złoża naprawdę dobrej soli mamy bardzo blisko siebie, pokłady soli w rejonie Kłodawy oraz okolic Inowrocławia to pozostałości po mocno zasolonym Morzu Cechsztyńskim. To właśnie w Kłodawie wystąpiło duże wypiętrzenie warstw soli, przez co pokłady białego złota w niektórych miejscach znajdują się na głębokości 100mtrów JAKIE ZASTOSOWANIE MA SÓL KŁODAWSKA? Sól Kłodawska jest uniwersalna, można ją wykorzystać w kuchni, aby dodać smaku potrawom lub konserwować solą żywność. Na bazie soli z Kłodawy przygotujemy także roztwory wodne, dobre dla zdrowia. Są one pomocne na przykład przy bólu gardła, katarze oraz zapaleniu zatok.
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Polecamy