• Płatki drożdżowe (nieaktywne) 150g

Symbol: PŁATKIDR_150G
10.96
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 9 szt.
EAN 2019220983763
Płatki drożdżowe - co to jest? Płatki drożdżowe należą do grupy drożdży nieaktywnych, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą się doskonale sprawdzały nie tylko w kuchennym zastosowaniu. Pożywką przy ich pozyskiwaniu jest pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej glukoza. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże ulegają dezaktywacji (niezbędna jest do tego wysoka temperatura). Dzięki niej są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie. Aby uzyskać formę płatków, należy je oddzielić i umyć, a następnie nadać formę i spakować. Jakie są najpopularniejsze zastosowania płatków drożdżowych? Płatki drożdżowe są tak drobne, że swoim wyglądem bardziej przypominają grubo zmieloną bułkę tartą niż tradycyjne płatki. Ich smak jest niezwykle delikatny, niektórzy wyczuwają w nim subtelne nuty orzecha i sera. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. W kuchni sprawdzą się przede wszystkim jako: alternatywa dla sera, zagęszczacz do zup i sosów, idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych, posypka do ziemniaków lub sałatek, uzupełnienie dań makaronowych, alternatywę dla soli np. przy kanapkach, ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów. Płatki drożdżowe mogą być traktowane również jako wartościowy suplement diety. Wystarczy zjadać ich jedną łyżeczkę dziennie, obficie popijając wodą. Co warto wiedzieć przed zakupem płatków drożdżowych? Powinniśmy zdać sobie także sprawę z tego, że płatki drożdżowe należą do grupy najbardziej wartościowych produktów spożywczych (podobnie jak drożdże nieaktywne, z których powstają). To prawdziwe bogactwo nie tylko węglowodanów, ale również cennych witamin, tłuszczy, składników mineralnych, białka czy błonnika. Dzięki temu ich regularne spożycie nie tylko zwiększa walory smakowe potraw, do których są dodawane, ale również wspomagają zachowanie dobrego zdrowia. Na co zwrócić uwagę kupując płatki drożdżowe? Wybierając płatki drożdżowe, należy przede wszystkim zwracać uwagę na ich skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup tych, które pozbawione są jakichkolwiek dodatków (chodzi tu przede wszystkim o najczęściej stosowane dopełnienia w postaci soli czy pszenicy) - taka wersja jest polecana osobom, które ze względów zdrowotnych muszą pozostawać na diecie bezglutenowej. Na rynku jest dość duży wybór tego typu produktów. Warto jednak wybierać wyłącznie te, które opatrzone zostały specjalnym certyfikatem ekologicznym. Oznacza to mniej więcej tyle, że drożdże traktowane są pożywką z melasy, a nie zwykłym białym cukrem. Naturalne produkty są bardzo wartościowe. Warto wzbogacać swoją dietę w drożdże nieaktywne. Nie należy jednak zapominać o tym, jak ważna jest naturalna pielęgnacja ciała. Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe? Czyste płatki drożdżowe zawierają w sobie wyłącznie suszone komórki drożdży nieaktywnych, uformowanych w płatki (co ma bardzo duży wpływ na łatwość ich użytkowania). Płatki drożdżowe są bardzo wartościowym produktem, wzbogacającym szczególnie dietę wegetariańską i wegańską.  Jak poprawnie używać płatków nieaktywnych? Płatki drożdżowe w kuchni można stosować na bardzo wiele sposobów. Niepoddawane jakiejkolwiek obróbce będą się sprawdzały jako dodatek do jogurtu czy koktajlu, świetnie uzupełnią również granolę czy musli. Nieaktywne płatki drożdżowe wzbogacą smak past kanapkowych, nadadzą zupełnie innych walorów smakowych roślinom strączkowym. Są szczególnie cenne w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, gdzie nie zawsze możliwe jest znalezienie dobrych zamienników dla popularnych i często wykorzystywanych w kuchni produktów - będą idealną alternatywą dla parmezanu w daniach makaronowych oraz risotto. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie płatków drożdżowych może być dodanie ich do mięsnej panierki czy warzywnych kotletów. 
  • Polecamy