• Płatki dębowe ARONEO DOUCEUR (karmel, wanilia) 30g

Symbol: PARONEO_30G
5.81
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 11 szt.
EAN 2019220982834
Aromatyzowana wersja płatków dębowych. Nadają trunkowi smak wanilii oraz karmelu. Znajdą zastosowanie w produkcji wielu rodzajów alkoholi- destylaty, wina, piwa itp. Dodają subtelne aromaty oraz poprawiają kolor trunku. JAK UŻYWAĆ PŁATKI DĘBOWE AMERYKAŃSKIE? Są bardzo proste w użyciu, wystarczy dodać od 2g do 4g na litr alkoholu i pozostawić na okres od 2-8 tygodni. Z płatkami możesz eksperymentować, wymieszaj kilka różnych rodzajów, a za każdym razem uzyskasz inny, niepowtarzalny smak!  Zastosowanie płatków podczas produkcji piwa: Płatki dębowe dodaje się zazwyczaj do fermentacji cichej, w celu uzyskania smaków podobnych do tych jakie pojawiają się w czasie leżakowania piwa w beczkach dębowych. Czym ciemniejsze, bardziej opiekane płatki, tym aromat będzie bardziej intensywny. Płatki dodaje się zazwyczaj w ilości 15-30g na 20l piwa. Im dłużej zostawisz płatki w piwie, tym silniejsze uzyskasz aromaty (zazwyczaj 5-7 dni w zupełności wystarczy). Zastosowanie płatków podczas produkcji wina: Płatki można stosować do postarzania win. Dodają one taniny i podnoszą ogólny charakter, smak oraz aromat trunku. Wystarczy, że podczas fermentacji dosypiesz 2-3g na 1l wody. Zastosowanie płatków podczas produkcji destylatów: Dosyp płatki do destylatu i poczekaj 2 tygodnie (można trunek spożywać wcześniej jednak dłuższe przegryzanie się wzmocni smak, aromat i kolor trunku). Czym różnią się płatki dębowe francuskie od amerykańskich? Dębowe płatki francuskie są mniej wyraziste, nadają delikatnie cierpki smak. Płatki amerykańskie zawierają mniej tanin, ale są bardziej aromatyczne i nadają gładki smak. Francuskie warto pozostawić w trunku nieco dłużej niż płatki amerykańskie.
  • Ostatnio oglądane produkty