• Papryka ostra ASTA 100 1 kg

Symbol: PAPOSTRAASTA100_1KG
28.10
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 17 szt.
EAN 2019220295255
Ostra papryka znana była ludziom od czasów starożytności. Obecnie to najczęściej używana przyprawa w naszej kuchni. Ma intensywny zapach oraz smak, przez co doskonale nadaje się do wszelkich pikantnych potraw. Szczególnie często używana jest jako dodatek do potraw węgierskich i meksykańskich. Paprykę w proszku otrzymuje się przez zmielenie wysuszonych strąków papryki. Oprócz tego, że ma ona szerokie zastosowanie w kuchni to również jak większość przypraw ma doskonałe właściwości prozdrowotne. Co oznacza oznaczenie ASTA w papryce? W produkcji mielonej papryki kolor określany jest przez ASTA (American Spice Trade Association). [1] Jego wskaźniki wahają się od 40 do 180. Im jest wyższy, tym papryka ma intensywniejszy kolor. Papryka ASTA o wskaźniku 40 -100 ma pomarańczowy odcień. Papryka o wskaźniku ASTA od 120 do 180 ma czerwony odcień. Najbardziej intensywny odcień ma papryka o wskaźniku 180. Właściwości papryki: ma właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie krwi, zmniejsza reumatyzm, łagodzi ból, posiada działanie bakteriobójcze, poprawia samopoczucie, chroni przed chorobami serca, cukrzycą i infekcjami.   Możliwości zastosowania ostrej mielonej papryki: idealna przyprawa do wszystkich pikantnych potraw, nada niepowtarzalny aromat wszystkim grillowanym mięsom, cieszy się uznaniem wśród kuchni polskiej, meksykańskiej, indyjskiej, włoskiej, dobry dodatek do zup i sosów, ważny składnik dań jednogarnkowych, często stosowana jako dekoracja np. sałatki czy jajek faszerowanych. Ciekawostka: Najczęściej paprykę klasyfikuje się ze względu na barwę ekstraktu z tej przyprawy stopień zabarwienia w skali ASTA im wyższy stopień tym bardziej czerwona.
  • Ostatnio oglądane produkty