• Mak niebieski 50g

Symbol: MAKNIE_50G
3.80
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 7 szt.
EAN 2019220275691
Mak to jednak nie tylko składnik wielu potraw, ale także leków. Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Na szczęście stosowany przez nas w kuchni mak ma niewiele wspólnego z makiem leczniczym i najczęściej jest używany do wypieku ciast - strucli, makowców, a także do wigilijnych deserów - kutii, łazanek, łamańców z makiem, a nie narkotyków. Właściwości zdrowotne maku niebieskiego: stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, jest bogatym źródłem magnezu, napar z maku pomaga na kaszel, jest bogatym źródłem białka, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku.   Jak używać maku niebieskiego w kuchni: składnik nadzienia ciast, np. popularny makowiec, do posypywania chleba i bułek, dekoracja słodkich wypieków, do urozmaicenia potraw z makaronem i sałatek, jako dodatek do śniadaniowych puddingów, owsianek, płatków żytnich i jaglanych. Mak niebieski w tradycyjnej polskiej kuchni: Makowiec: Makowiec to charakterystyczne polskie ciasto zawierające duże ilości maku niebieskiego. Ciasto składa się z drożdżowego biszkoptu, a w środku znajduje się nadzienie zmielonego maku, cukru, rodzynek i innych składników. Makowiec jest często przygotowywany na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Strucle: Strucle to tradycyjne polskie rolady z ciasta drożdżowego, wypełnione nadzieniem z maku niebieskiego. Są one często podawane na świątecznym stole, szczególnie podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Makówki: Makówki to tradycyjne danie wigilijne, przygotowywane na bazie maku niebieskiego, mleka, chleba i innych składników. Jest to rodzaj budyniu, który często jest podawany na ciepło i dekorowany orzechami lub migdałami. Naleśniki z makiem: Mak niebieski może być również używany jako nadzienie do naleśników. Naleśniki z makiem często są polane słodkim sosem, takim jak cukier pudrowy zmieszany z mlekiem. Inne słodkie wypieki: Mak niebieski może być dodawany do innych słodkich wypieków, takich jak muffiny, ciasta drożdżowe czy ciasteczka. Dodaje one intensywny smak i kruchość. Ciekawostki: Mak warto suplementować dzieciom (od drugiego roku życia) ze względu na fakt jego bogactwa w magnez, który jest szczególnie istotny w rozwoju kości dzieci.
  • Ostatnio oglądane produkty