• Kwas chlebowy 100g

Symbol: KWAS_CHLEBOWY_100G
Brak towaru
10.74
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Wpisz swój e-mail
Dostępność 0 szt.
EAN 5908277709198
Łódzki kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, który przypadnie on do gustu miłośnikom oryginalnych napojów. Dlaczego warto robić kwas chlebowy? gasi pragnienie reguluje trawienie wzmacnia odporność Jak zrobić kwasu chlebowego? 1. Zawartość opakowania wsyp do 7-10 litrów wody 2. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu 3. Następnie przefiltruj przez gazę, płótno lub filtr do kawy 4. Dodaj cukier: 350g/7l - 500g/10l i dokładnie wymieszaj 5. Płyn wystudź do temperatury 25°C 6. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.  7. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę i zakręć nakrętkę. Wytwarzany podczas fermentacji gaz spowoduje przywrócenie pierwotnego kształtu butelki. 8. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a następnie butelki przenieś w chłodniejsze miejsce. Gotowy kwas chlebowy możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Najlepiej smakuje schłodzony! W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.  Składniki kwasu chlebowego: słód żytni, słód jęczmienny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy Składniki drożdży: suszone drożdże S. cerevisiae, substancja zagęszczająca: guma arabska, kwas askorbinowy, emulgator: monostearynian sorbitolu
  • Ostatnio oglądane produkty