• Kultura starterowa do Sera Greckiego

Symbol: KULT_GRECK
21.16
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 2 szt.
EAN 5908277717773
Ożyw swoje przysmaki z kulturami bakterii do sera greckiego. Odkryj tradycję: Greckie sekrety wytwarzania sera Zanurz się w starożytną tradycję wytwarzania sera greckiego dzięki naszym autentycznym kulturom bakterii. Poczuj magię greckiego smaku, który jest wynikiem starożytnej receptury, przechowywanej i przekazywanej przez wieki. Nasze kultury bakterii to klucz do uzyskania doskonałego, kremowego sera o bogatym smaku, który wypełni Twoje podniebienie radością. Własnoręczne wytwarzanie: stwórz niepowtarzalne doświadczenie Wyobraź sobie dumę i satysfakcję płynącą z własnoręcznego wytwarzania sera greckiego w domowym zaciszu. Nasze kultury bakterii sprawią, że proces produkcji sera stanie się ekscytującą podróżą po świecie smaku i aromatu. Stwórz niepowtarzalne doświadczenie dla siebie i swoich bliskich, podążając za tradycją wytwarzania sera greckiego z naszymi wysokiej jakości kulturami bakterii. Jak używać kultur bakterii do sera Greckiego? W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut. 6 L mleka wlej do garnka i podgrzej do temperatury 33°C. Wyłącz grzanie. Odmierz ok. 0,4 g bakterii i rozpuść w kieliszku w niewielkiej ilości letniej wody. Całość dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na ok. 1 godz. Po tym czasie - jeśli użyłeś mleka kupnego niskopasteryzowanego - dodaj ok. 1 g sypkiego chlorku wapnia (w przypadku mleka świeżego "od krowy" - dodatek chlorku wapnia jest niepotrzebny), podgrzej mleko do 38°C oraz dodaj ok. 0,6 g podpuszczki suszonej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody. Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami. Wyłącz grzanie. Po ok. 50 minutach skrzep pokrój w kostkę o boku 1-2 cm. Dodatkowo skrzep można jeszcze pociąć pod kątem. Pozostaw na 10-15 min, aby serwatka zaczęła się oddzielać. Po tym czasie dociśnij skrzep sitkiem i wyjmuj chochlą wpływającą do niego serwatkę. Kiedy większość serwatki będzie już oddzielona, skrzep przenieś do chusty serowarskiej i umieść w prasce do sera. Stopniowo zwiększaj obciążenie prasy. Po osiągnięciu obciążenia ok. 5 kg pozostaw ser na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Ser przełóż do solanki (1 L wody + 180 g soli) na 6 godzin, a następnie do drugiej solanki (1 L wody + 70 g soli) do dalszego przechowywania i trzymaj w lodówce. Zdrowe i wykwintne: ekskluzywna jakość w twoim domu Poczuj różnicę jakości dzięki naszym kulturom bakterii do sera greckiego. Nasze produkty gwarantują nie tylko wyjątkowy smak, ale także zdrowe korzyści. Zdobywaj przychylność swojego organizmu, oferując mu naturalne, pełne probiotyków przysmaki. Przekształć swoje domowe posiłki w wykwintne uczty, które będą zarówno pyszne, jak i korzystne dla Twojego zdrowia.
  • Ostatnio oglądane produkty