• Kultura starterowa MSY (Świeży ser i pół-twarde odmiany sera: Twaróg, Quark, Ser kremowy i inne)

Symbol: KULT_MSY
Brak towaru
29.56
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Wpisz swój e-mail
Dostępność 0 szt.
Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko. Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną. Do jaki serów użyć kultury bakterii MSY? sery świeże sery pół-twardetwaróg ser typu Swuark ser kremowy Jak używać kultur bakterii? Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką. Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera) Jak dawkować kultury bakterii? 10g kultur bakterii na 100l mleka Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury. Forma kultury bakterii: Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat. Składniki kultury bakterii: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Polecamy