• Ksylitol 1kg Finlandia

Symbol: KSYLITOL_1KGFIN
45.68
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 15 szt.
EAN 5903240775569
Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Za ojczyznę ksylitolu uznaje się Finlandię, gdzie do tej pory produkuje się go w tradycyjny sposób z kory brzozy. Ma postać bezzapachowego, białego, krystalicznego proszku, który pozostawia charakterystyczny chłód na końcu języka. Przez tą cechę bardzo często można go spotkać w gumach do żucia czy cukierkach miętówkach. Jest metabolizowany z bardzo niewielkim udziałem insuliny.  Właściwości ksylitolu: ma 14x mniejszy indeks glikemiczny niż „normalny" cukier, dostarcza 40% mniej kalorii niż sacharoza, ksylitol zmniejsza ochotę na słodycze, zwiększa mineralizację kości, pomaga zapobiegać próchnicy, jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą.   Możliwości zastosowania ksylitolu: w zastępstwie białego cukru do słodzenia kawy i herbaty, do koktajli, coraz popularniejszy przy przygotowywaniu wypieków, do przetworów owocowych. Ciekawostki: Biały cukier najlepiej zastępować ksylitolem stopniowo, ponieważ zanim nasz organizm przyzwyczai się do cukru brzozowego  może on powodować lekkie przeczyszczenie. FAQ - najczęściej zadawane pytania Co to jest ksylitol? Ksylitol to naturalny substytut cukru, znany również jako cukier brzozowy. Jest to biały, krystaliczny proszek o słodkim smaku, który jest pozyskiwany głównie z drewna drzew iglastych, a także z niektórych owoców i warzyw. Jakie są zastosowania ksylitolu?  Ksylitol jest powszechnie stosowany jako słodzik zamiennik cukru. Może być dodawany do napojów, potraw, wypieków, deserów oraz produktów spożywczych jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego cukru. Ponadto, ksylitol jest często używany w gumach do żucia, pastach do zębów i produktach dla diabetyków. Jakie są korzyści zdrowotne ksylitolu? Ksylitol jest ceniony ze względu na kilka korzyści zdrowotnych. Nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co czyni go odpowiednim wyborem dla osób z cukrzycą. Ponadto, ksylitol jest korzystny dla zdrowia jamy ustnej, ponieważ nie jest przyswajany przez bakterie próchnicotwórcze i może pomagać w zmniejszeniu ryzyka próchnicy.     Zobacz przepis na DŻEM ANANASOWY z użyciem KSYLITOLU
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Polecamy