• Enzym upłynniający 50ml (Alfa Amylaza)

Symbol: ENZYM_REDUKUJACYLEPKOSCS
9.28
szt. Do przechowalni
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Dostępność 2 szt.
Jeżeli planujesz przygotować zacier ze zboża, z prawdziwego zdarzenia, enzym upłynniający będzie niezbędny. Jest on odpowiedzialny za upłynnienie skrobi poprzez skracanie długich łańcuchów na mniejsze, dzięki czemu roztwór staje się rzadszy, bardziej płynny. Dzięki temu zabiegowi, otrzymasz alkohol najwyższej jakości. Opakowanie starczy na 100l. Jak użyć enzymu upłynniającego? Wlej wodę do garczka i podgrzej do temperatury około 90°C (+/- 5°C), dodaj ześrutowane zboże. Następnie wszystko wymieszaj i po 15-30 minutach dodaj alfa-amylazę w celu upłynnienia skrobi. Na tym etapie dopilnuj, żeby przez godzinę temperatura zacieru wynosiła 95°C, stale mieszając. Nastepnie sprawdź pH- powinno wynosić 4,0-4,5. Wystudź nastaw do temperatury 60°C i dodaj enzym scukrzający.  Taką temperaturę utrzymuj przez półtorej godziny. W trakcie możesz sprawdzać poziom scukrzenia, który powinien wynosić około 15°Blg. Później wystudź roztwór do 30°C, dodaj drożdże i fermentuj przez odpowiedni czas (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).  
  • Ostatnio oglądane produkty