• Papryka ostra ASTA 60 50g

Symbol: PAPOSTRAASTA60_SASZ_50G
Brak towaru
5.70
Oblicz ratę

od 300 zł do 20 000 zł

Wpisz swój e-mail
Dostępność 0 szt.
EAN 2019220982858
Ostra papryka znana była ludziom od czasów starożytności. Obecnie to najczęściej używana przyprawa w naszej kuchni. Ma intensywny zapach oraz smak, przez co doskonale nadaje się do wszelkich pikantnych potraw. Szczególnie często używana jest jako dodatek do potraw węgierskich i meksykańskich. Paprykę w proszku otrzymuje się przez zmielenie wysuszonych strąków papryki. Oprócz tego, że ma ona szerokie zastosowanie w kuchni to również jak większość przypraw ma doskonałe właściwości prozdrowotne. Co oznacza oznaczenie ASTA w papryce? W produkcji mielonej papryki kolor określany jest przez ASTA (American Spice Trade Association). [1] Jego wskaźniki wahają się od 40 do 180. Im jest wyższy, tym papryka ma intensywniejszy kolor. Papryka ASTA o wskaźniku 40 -100 ma pomarańczowy odcień. Papryka o wskaźniku ASTA od 120 do 180 ma czerwony odcień. Najbardziej intensywny odcień ma papryka o wskaźniku 180. Właściwości papryki: ma właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie krwi, zmniejsza reumatyzm, łagodzi ból, posiada działanie bakteriobójcze, poprawia samopoczucie, chroni przed chorobami serca, cukrzycą i infekcjami.   Możliwości zastosowania ostrej mielonej papryki: idealna przyprawa do wszystkich pikantnych potraw, nada niepowtarzalny aromat wszystkim grillowanym mięsom, cieszy się uznaniem wśród kuchni polskiej, meksykańskiej, indyjskiej, włoskiej, dobry dodatek do zup i sosów, ważny składnik dań jednogarnkowych, często stosowana jako dekoracja np. sałatki czy jajek faszerowanych. Ciekawostka: Najczęściej paprykę klasyfikuje się ze względu na barwę ekstraktu z tej przyprawy stopień zabarwienia w skali ASTA im wyższy stopień tym bardziej czerwona.
  • Ostatnio oglądane produkty